369

Eğer protestanların yalan olan bu sözleri doğru olsa, islâm memleketlerinde Ramezân ayında her müslimânın hasta olması ve çok kimsenin vefât etmesi îcâb ederdi. Hâlbuki sıhhî istatistiklerde, Ramezân ayında diğer aylara göre hiç bir zıdlık görülmez. Aklen de düşünülse, bir çok insan sabâh ve akşam olmak üzere günde iki kerre yemek yirler. Mu’tâd olan iki yemek vaktinin birinde, bir kaç sâat değişiklik yapmakla, vücûdda ne gibi değişiklik meydâna gelebilir? Belki oruc ayının başında bir iki gün biraz değişiklik his edilebilir. Bu cihetle orucdan dolayı sıhhatde bir değişiklik olmaz.

[Oruc mi’de râhatsızlığına sebeb olmaz. Bil’aks mi’denin sıhhatine fâidelidir. Bu husûs, bugünkü modern tıb mütehassısları tarafından, açık ve kesin bir şeklde isbât edilmişdir. Muhtelif yabancı dillerde, mütehassıs tabîbler tarafından yazılmış tıb kitâblarında, bir çok hastalıkların perhîz yapmakla tedâvî edilecekleri, yâhud perhîz yaparak tedâvînin kolaylaşacağı bildirilmekdedir. Mi’desinden râhatsız olan kimse, hâmile kadın, süt veren kadın ve hastalığının artacağından korkan kimse, harb eden asker ve seferî ya’nî insan yürüyüşü ile üç günlük [Hanefîde yüzdört, diğer üç mezhebde seksen kilometre] yola giden yolcular oruc tutmayabilirler. Papazların, ne kadar islâm câhili oldukları, islâmiyyeti hiç bilmedikleri ve zihnlerinde tasavvur etdikleri şeyleri, islâm dîni zan etdikleri ortadadır. Yâhud, bildikleri hâlde, doğruyu söylemiyorlar.

Orucun sıhhate zararlı değil, bil’aks çok fâideli olduğunu ba’zı misâllerle isbât edelim:

Hadîs-i şerîfde, (Oruc tutunuz, sıhhat bulunuz) buyurulmuşdur.

Oruc, bir sene boyunca durmadan çalışan mi’de ile berâber bütün hazm [sindirim] cihâzının [sisteminin] istirâhate sevk edilmesi ve insan vücûdünün bir tasfiyeye tâbi’ tutulmasıdır. Böylece, hazm cihâzı dinlendirilmiş olur. İnsanlarda en çok görülen râhatsızlık, hazm bozukluğudur. Şişmanlık, kalb ve damar hastalıklarına, şeker hastalığına ve tansiyon yüksekliğine sebeb olmakdadır. Oruc, bütün bu hastalıklara karşı koruyuculuk vazîfesi yapdığı gibi, bir de tedâvî vâsıtasıdır. Bugün bir çok hastalıkdan kurtulmak için, perhîz lâzım olduğunu yukarıda bildirmişdik.

Oruc ile, insanın güçlü bir irâde kuvveti kazanacağı şübhesizdir. Bu sebeb ile alkol, uyuşturucu gibi, kötü alışkanlıklardan oruc vesîlesi ile kurtulanlar çok görülmekdedir.

Oruc, vücûddaki karbonhidrat, protein ve bilhassa yağ depolarının harekete geçirilmesini sağlar.

Sesli Okuma
DEVAMBİTİR
(1/5) Okuma ayarları →

(2/5) Kitap ve sayfa numarası seçimi

(3/5) Bölümler arasında dinamik geçiş

(4/5) Önceki veya sonraki bölüm ve sayfalar
(5/5) Sesli okuma ve yazı takibi
15 saniye geri alabilme.